Büyük Doğu Gençliği’nin Fetih 1453 Yorumu

Yayınlandı: Mart 6, 2012 / Uncategorized

Image

Son zamanların en çok izlenen ve konuşulan filmine Büyük Doğu Gençliği’nin bakışı

Uzun zamandır merakla beklenen, gösterime girmesinden itibaren yoğun ilgiyle karşılanan Fetih 1453 filmine dair genç yazarımız Oğuz Polathan’ın kaleminden tenkitler;
1-Ulubatlı Hasan adlı Türkmen Sipâhisi, Mücâhid bir millet evlâdı Avrupaî filmlerdeki frenk şövalyelerine benzetilmiş. Gayr-ı İslâmi bir tavra muhatab kılınmıştır.
2-Fetih, alelâde bir zabt-ü rabt, işgâl, ilhâk olarak lanse edilmiş. Fâtihin sıbyanlık çağından beri idealize ettiği Constantaniyye’yi feth ve bu beldeyi Hilâfet’in Pâyitahtı yapma gayreti, ihtirâs ve nefsâni bir hâdise olarak aksettirilmiştir.
3-Fetihle alâkadâr kerâmet, hikmet, hikâyeler göz ardı edilmiş, Fethin mânevî efsunluluğu berhevâ edilmiştir. Fâtih ve muazzez ordusunun topyekûn dâvası, şahıs çapında işlenmiştir.
4-Tevhîd-i Şerif Sancağı, Üç Hilâl vb. Devlet-i Âli’nin seferât ve muharebelerde alemdârlar tarafından taşınan bayraklar filmde nâmevcuttur.
5-Sarayın harem eşrâfı “Muhteşem Yüzyıl” rezâletinde olduğu gibi aksettirilmiştir.
6-Akşemseddin, Molla Hüsrev vb. büyük İslâm Âlimlerinin gazânın zafere ulaşmasındaki pâyeleri görmezden gelinilmiştir.
7-“Bir mânânın zıd mânâya taarruzu ve onu zebûn edişinin”, Fethin sembolü olan Ayasofyadan hiç bahsedilmemiştir.
8-Hâsılı, ses ve görüntü efektleri hâricinde filmin seyirciye hiçbir şey sunmuyor. Aşk, vecd, fetih ve hâkimiyet çığrının muazzam hâdisesi ehliyetsiz ve liyâkatsiz ellerde mahvedilmek sûretiyle sinemaya aktarıldı. Ruh yok , aşk yok, mânâ yok, imân Yok. Şâşâlı bir bütçe ve yatırıma rağmen madden ve mânen Müslüman-Türk’e dair emârelere rastlayamadık. Bilgilerin çoğu yanlış ve saptırılmış.
Heveslilere şimdiden duyrula…
yorum
  1. murat başkurt dedi ki:

    filmi izledim akşemseddinin rolü vurgulanmıştır fetih namazı kılınmıştır peygamber efendimizin hadisinden yola çıkıldığı vurgulanmıştır ve peygamber efendimizin yuzu yada sesi verilmemiştir filmde gayet ince ayrıntılara temas edilmiştir kısacası film halis niyetle ve gayet güzel aksettirilmiştir ayrıca muhteşem rezaletteki haremle kıyas kabul etmez mesleğinizi bilmiyorum ama tarihci gözüyle ve gercek yorumlar yapın

Yorum bırakın